U bent hier: Senioren » Historie » Seizoen 2013/2014
Bekijk de site normaal
Go Stores Fysio Beter MTP Supplies Van Beynum Toerkoop Bodegraven Kempkes Optiek de Goudse verzekeringen Van 't Hof Makelaardij Sponsor worden? Base Logistics Basis Daems Koren Airco de Tapperij Witgoed OnlineMazda

Seizoen 2013/2014

Senioren 1 1314 | 30-09-2014

RFC Gouda 1 vs Tilburg 1

[28 september 2014]

Sorry dames en heren, ditmaal geen uitgebreid geschreven verslag van mijzelf. Bij gebrek aan inspiratie en tijd en vooral dankzij het aandienen van een andere optie heb ik moeten kiezen voor het “beter-goed-gejat-dan-slecht-bedacht” principe. Iemand uit de zuidelijke regionen heeft namelijk al een prima verslag geschreven over dezelfde wedstrijd. Dit heeft dus 2 gevolgen:

 

  1. We zien de wedstrijd vanuit een Tilburgs oogpunt
  2. Er staat niets in over heldhaftige leiderschap van Rob, de 2 try’s van Casper, de geweldige tackles van Bart J. (daar weet hij zelf toch niets meer van), de werklust van Menno & Matse, de prachtige “don’t argue” van Floris, het bijna vangen van de bal van Roger, de ongelofelijke boxkick van jarige Jesper, het wederom onder druk veilig uit kicken van Roy, de scherpe analyses van Erik en de eveneens jarige Marcello, het onmiskenbare “JUIST DAT IS HET” langs de lijnen van ene P. van den B. en zo zijn er nog legio zaken en vooral personen die tekort worden gedaan.
     

Ik beken bij deze grote schuld aan het onderbelicht laten van al deze en vele andere, niet onbelangrijkere, zaken. Al het overige is door Nick Brabers geschreven in blauw-gele letters. Ik zou zeggen: denk de zachte g er maar bij. En tot de volgende wedstrijd!

Klik hier voor het artikel in de Weekkrant

Koen


Senioren 2 1314 | 29-09-2014

Vroeger was alles anders...

Wedstrijdverslag 28 september 2014:  RFC Gouda 2/HRC 4 vs Thor 2
 

Niets is meer hetzelfde als voorheen maar er zijn zo van die dingen die vroeger toch echt anders waren. Na twee nederlagen stond de combinatie Gouda 2/HRC 4 fier onderaan en mocht zich het slechtste team van de Randstad noemen. Da’s best gek gezien de ervaring die daar rondhobbelt. Maar gezien het niveau van de eerste twee tegenstanders was dat echter geen schande. Niet veel teams gaan Te Werve 2 verslaan dit jaar, dus niets aan de hand.

Afgelopen zondag kwam de Nummer 10 van vorig seizoen (Thor 2) op bezoek en zodoende stonden - op papier - twee beroerd zwakke broeders tegenover elkaar in de zonnige Haagse duinen. Oude tijden zouden herleven als de ervaren zware combinanten de ene na de andere student de lappenmand inliepen en met speels gemak van ruck naar ruck wandelden om uiteidenlijk met iets van 30-15 te winnen. Zo ging dat altijd dus dat was nu ook Het Plan. Dat de bezoekers dan nu opeens de beschikking hadden over 20 studenten zegt eigenlijk al genoeg: Tijden veranderen!

Vroeger, toen de boten nog van hout waren en de mannen van ijzer, was dat wel anders in de kelders van Neerland’s rugbycompetitie. Als je uberhaupt op kwam dagen kreeg je al een punt. Maar goed, na wat geduw en getrek hadden de combinanten net voldoende veldspelers en kon er onder de bezielende leiding van Gouda-ref Wiebe de H. afgetrapt worden. Noemenswaardig is dat collega Gouda-ref Ad van der Z. namens RFC Gouda in dezelfde klasse floot (Erasmus 2 – Rotterdam 2 : 0-100, spannend). Hulde voor deze heren!

Het eerste half uur werd – zoals dat hoort op dit niveau – eigenlijk gebruikt om warm te draaien en niet – zoals de afgelopen weken – om meteen de wedstrijd weg te geven. Dat was al heel wat en ook hier een trendbreuk. Hoogtepunt in die fase was een ouderwetse knie-in-het-kruis bij Thijs S. Die zag toch even opvallend bleek en kon niet zo heel veel hoorbaars meer zeggen. Langs de lijnen werd dat eerste half uur door het studentenvolk gebruikt om de kennis van de regels met spelers en ref te delen. Altijd lachen als wingers ineens discussies aangaan met publiek. Het geblaat langs de kant had echter wel een zodanig effect dat Marcel V. een reprimande kreeg waar hij overigens keurig op reageerde (dat was vroeger ook wel anders). Zoals verwacht slingerde de studenten ongeveer elke bal naar hun centers en daar hadden de combinanten het gewoon zwaar. Ondergetekende miste voor de derde week op rij een paar tackels en dacht “Ook dat was vroeger wel anders” en zo stond het vlak voor het rustsignaal iets in de richting van 0-19. Het eerste deel van Het Plan (het af en toe laten schieten van een jonge huppelde student) was geslaagd.

Nu dat het tweede gedeelte vorm geven: Met heel veel geweld knetterhard rechtdoor rugbyen. Vroeger zou dat geen probleem zijn, maar ook dat is allemaal anders tegenwoordig want om onverklaarbare redenen (?) ontbrak het de combianten aan lucht om het de aanstaande ingenieurs langdurig lastig te maken. Ongeveer de hele TU Delft stond ‘uno momento dado’ op de trylijn met man en macht de veel grotere mastodonten van de geel-zwarte hordes op te vangen. Na ongeveer 106 pick-and-go’s werd Dennis S. op 10 cm van de trylijn buiten de lijnen geduwd, naar eigen zeggen door de allergrootste voorwaartse ooit, maar volgens ons door een winger met pukkeltjes. Luid gejuich in Studentenland en meteen rust: 0-19.

Na rust zouden de combinanten alsnog aan dat tweede gedeelte van Het Plan beginnen maar daar dachten de studenten heel anders over. Binnen 10 minuten was het ineens 0-36, weer omdat er beroerd getackeld werd. Het imponeren van studenten door middel van snoeiharde tackels (eigenlijk de essentie van Het Plan) is een fantastisch academisch concept met historisch aantoonbaar succes, maar er zit een klein addertje van redelijk formaat onder het gras: Dan moet je ze wel te pakken krijgen! Gelukkig werden de studenten ergens halverwege die tweede veertig minuten een beetje te overtuigd van hun eigen kunsten en gingen ze gekke dingen doen. Dat moeten ze maar niet meer doen want de bal kwam iets vaker in bezit kwam van de Gouds-Haagse brigades die daar eindelijk wel raad mee wisten. Tot tweemaal toe werd in aanwezigheid van al die academisch geschoolde types de stelling van Pythagoras erbij gehaald om uit te leggen dat de korste lijn naar het trygebied rechtdoor is en vooral Tim B. en een koppel Hagezeuzen mochten een paar breaks van formaat maken om in elk geval de eer te redden: 10-36. De veel snellere en fittere studenten wilden nog even aanleggen voor een monsterscore maar met ’slechts’ 2 tries in het laatste kwartier viel dat eigenlijk nog mee (of tegen). Eindstand: 10-46.

Al met al weer een leuke faire pot rugby in mooi weer met hardwerkende ploeteraars aan beide zijden. Ere wie ere toekomt, de studenten deden het goed en dik verdiend gewonnen. Volgende week mag de combinatie zich opmaken voor een onmogelijke opgave, namelijk tegengas geven aan kampioenskandidaat Rotterdam.

Niels


Senioren 2 1314 | 21-09-2014

Tweede XV van RFC Gouda blijkt zeer consistent : 17-75

Boefjes en ander gespuis hadden een moeilijke keuze dit weekend. Naar Feyenoord-Ajax of naar KMD –Gouda? Ooit waren beide duels een garantie voor rake klappen en het betere sloopwerk, zij het bij de een buiten de lijnen (in de trein bijvoorbeeld), bij de ander binnen. Acht Goudse spelers en drie supporters (Pa Tim – die overigens geen Pete heet maar Martin met zijn Angels Anouk & Amy : Driewerf hoera!) vetrokken naar het Haagse om zich daar aan te sluiten bij de fiets-brigades van de Vierde Selectie van HRC om de confrontatie aan te gaan met WRC Te Werve RUFC, de nieuwe – veel te ingewikkelde- naam voor wat vroeger gewoon KMD heette.

Na het weerzien van oude bekenden als Rrremco Rrroest, uitgebreid handen schudden en de koffie betraden de blauw-gelen het veld tegen de zwarte bendes van Te Werve. De gastheren zagen er tijdens de warming-up al redelijk imposant uit, dus de voorwaartsen konden zich opmaken voor een lange, harde en bloedige strijd in de loopgraven in en rond de scrum. Vorige week kregen de combinanten nog 3 tries tegen in het eerste kwartier dus dat zou deze keer zeker niet gebeuren. Althans, dat was Het Plan.

Zoals zo vaak getuigt het van verregaande flexibiliteit en hogere rugby-kunde als er, ondanks alle moeite die erin gestoken is, toch wordt afgeweken van Het Plan. Zo ook deze keer, want binnen een kwartier was het geen 21 maar 28-0 voor de gastheren. Ongeveer elke ruck werd verloren, vervolgens ging de bal naar een nogal forse tropisch eilandbewoner die dan de noest (maar hopeloos) ploeterende ondergetekende omver liep om vervolgens een overlap situatie (van een man of 5) te benutten. Uiterst eenvoudig spel wat natuurlijk wel efficient was maar niet de waardering van de rugbykenners kreeg. Nee, dan de tegenaanvallen van de Gouds-Haagse combinatie! Legendarisch was de run van Dennis B. die alle natuurkundige wetten over een zogeheten volledig in-elastische botsing tartte door frontaal – en best hard – tegen een hele grote meneer aan te lopen, die minstens net zo hard op hem afkwam. De vrijgekomen energie zorgde voor een temperatuurstijging van een graad of tien, maar beide heren deden hun best om net te doen alsof er niets aan de hand was. De driekwarters werden er even stil van. De nieuwe scrum-half van de combinanten was werkelijk weergaloos, spoot willekeurig alle kanten op en mag zich nu de beste Zijwaartse van Den Haag noemen. Verwarring alom. Er waren wel meer gekke dingen in het Haagse, zo liet Gert-Jaap tot tweemaal zien dat je ook achteruit kan koppeltje duikelen, best knap, al kreeg hij wel wat hulp van een paar Terwervianen. Aardige jongens, die Terwervianen. Jonge rekruten als Tim B. en Thomas van D. moeten langzaam maar zeker door gaan krijgen dat ze door hun leeftijd (op dit niveau) ineens tot de aller-fitsten behoren, edoch een frontale tackle inzetten getuigt van heldenmoed, maar is niet zo verstandig, dat weet Thomas nu ook. De ondertussen aangekomen vierde supporter, ene Appo K. uit G.  begon zich met het vlaggen te bemoeien en ineens mochten we niet meer 5 meter off-side staan. Jammer. Marcel V. verstopte zich lekker in de warme, vochtige krochten van de eerste rij, liet zich geduldig en zonder morren een keer of tien volledig dubbel vouwen en was zowaar nog te vinden in menig aanval! Hulde. Dat het best aardige heren zijn  bleek wederom toen Thijs S, na een vermeende klap in het gelaat, niet ter plekke gearresteerd werd door het slachtoffer, nota bene een agent van de plaatselijke gendarmerie. Ik zou willen adviseren volgende keer een ander te slaan. En dan ook iets harder en wegrennen. Laatste cadeau wat we in ontvangst mochten nemen was een kneiter van een interceptie in de slotminuut van de wedstrijd. Michiel van de B. kon ongestoord een try drukken na een draak van een pass van ex-Gouwenaar Chico de R. Hij was ons kennelijk niet helemaal vergeten. Eindstand 17-75. Leuk ezelsbruggetje naar het citaat van de dag, van diezelfde Chico: “Zo is het toch veel leuker dan vroeger?!”. En dat is het inderdaad.

Al met al, na de 15-61 van vorige week, een zeer consistente prestatie van de combinanten. HRC/Gouda mag zich nu, met een 10e plek in de Vierde Klasse en een doelsaldo van 32 voor en 136 tegen met gepaste trots het slechtste team van de Randstad noemen. Grappig om te zien dat juist op dat moment een man of 4-5 van HRC meteen aan mocht sluiten bij de volgende wedstrijd, op papier twee niveaus hoger.  Kennelijk kunnen heren van de Vierde Klasse zo mee met de Tweede Klasse. Altijd al gezegd dat de Vierde Klasse ondergewaardeerd wordt, vooral onderin is het oppassen geblazen.

Volgende week mogen we weer tegen een troep jonge naieve studenten aantreden. De dondergoden van Thor mogen het proberen. Ben benieuwd of we daar onze laatste plaats kunnen vasthouden.

 

Niels


Pagina 1 van 12  > >>

Menu