U bent hier: Jeugd » Historie Jeugd » Seizoen 2013/2014
Bekijk de site normaal
Go Stores Fysio Beter MTP Supplies Van Beynum Toerkoop Bodegraven Kempkes Optiek de Goudse verzekeringen Van 't Hof Makelaardij Sponsor worden? Base Logistics Basis Daems Koren Airco de Tapperij Witgoed OnlineMazda

Verslagen Seizoen 2013/2014

Cubs 1314 | 13-09-2014

13 september cubs RFC Gouda - LRC DIOK/Bassets

Onze cubs zijn dit jaar ingedeeld in een plate poule met DIOK/Bassets, HRC2, Delft, en Hookers/WRCH. Zowaar geen gemakkelijke opgave. Zaterdag 13 september stond de eerste wedstrijd op het programma tegen het fysieke sterke DIOK/Bassets cluster. De ervaring leert dat Gouda de eerste paar wedstrijden eerst een beetje moet wennen en daarna pas goed op stoom komt. Bijkomend nadeel was dat het toch al niet te grote team (22 spelers) te maken had met 2 geblesseerden (die wel alle twee kwamen kijken; goeie team-spirit, Juda en Stein!!), 2 zieken en 1 andere afmelding. Dat betekende slechts 2 wisselspelers en toen Sander al halverwege de 1e helft met een blessure uitviel, was er nog maar 1. Het goede nieuws was dat na een jaar van blessure-leed Sem weer in de gelederen stond en dat deed hij uitstekend. En ook Wiebe speelde weer mee en liet zich prima gelden met onder andere een ‘try-saving tackle’. 

De vele afwezigen zorgden er wel voor dat coach Renier erg moest puzzelen met zijn opstelling: Jared speelde op 8 en deed dat prima en Thierry bleek uitstekend als prop te kunnen spelen. De vele toegestroomde ouders en junioren (klasse!) zagen echter DIOK/Bassets al snel de eerste try maken. Gelukkig werd de conversie gemist. De Gouda mannen lieten zich door deze tegenslag niet uit het veld slaan en dankzij Rene stond al snel de 5-5 op het bord. Pieter wist vanaf een onmogelijke positie bijna nog te conversie te benutten maar de bal strandde in het zicht van de palen. Het spel ging vervolgens lange tijd gelijk op. Rene scoorde nog een try en Pieter benutte de conversie maar DIOK/Bassets kwam steeds weer terug zodat het gat niet groter dan 5 punten werd. 
 
In de rust werd de moe-gestreden Floris vervangen door Boaz (prima support!). Vlak na de rust scoorde Marek ongeveer direct vanuit de kick-off met een prachtige rush. Daarna werd het spel van Gouda iets slordiger en de gasten wisten daar met 2 snelle try’s van te profiteren zodat Gouda op achterstand kwam. Maar onze cubs roken dat er meer in zat deze wedstrijd en zetten een tandje bij. Maurits en Julius gaven meer dan de 100% die ze altijd al geven en deden een wedstrijd wie de meeste en mooiste tackles maakte. En Bas bleef iedereen maar aansporen om de aanval te zoeken. En langzaam begon de tegenstander te wankelen onder de almaar toenemende druk. Eerst profiteerde de snelle Rene van een gaatje in de defensie van DIOK/Bassets. Daarna was Sam alert genoeg om – toen hij, na een mooie pass van Marc, vlak voor de try-line werd getackeld – de bal in een vloeiende beweging (dank Appo voor de uitleg) over de lijn te drukken; en daarna stelde hij via een prachtige off-load Timon in staat te scoren. En omdat Pieter bijna al zijn conversies benutte (percentage van 66%!) werd een prachtige 38-22 overwinning geboekt. De ervaren Roël die een erg waardevolle rol speelde, concludeerde na afloop: “Nog niet alles ging even goed, maar iedereen heeft zich wel voor de volle 100% ingezet. En dat was prima.”
  
Het is natuurlijk te vroeg om na 1 wedstrijd conclusies te trekken, maar dat dit team erg veel potentie heeft, hebben de spelers vandaag wel laten zien.

 

Cubs 13 september 2014


Turven 1314 | 09-06-2014

Dukes toernooi in Den Bosch, 7 juni 2014

Aangezien iedereen dit Pinksterweekend op Texel of Pinkpop leek te zittenwerden met moeite zeven turven verzameld om in alle vroegte naar Den Bosch af te reizen op deze tropische zaterdag.


Het Dukes jeugdtoernooi was het laatste toernooi van het seizoen, en ook de laatste keer dat de tweedejaars turven speelden voordat ze straks doorschuiven naar de benjamins. Daarmee ook de laatste keer dat coach Nick in het veld stond als coach van de turven. Desondanks waren de verwachtingen niet al te hoog gespannen: we misten een aantal sterke spelers en moesten het doen zonder wissels.  We hadden echter wel de mentale steun van Marc, de grote broer van turf Thomas, zelf spelend bij de cubs, die voor de dag assistent-coach was.


Bij aankomst lag het fris groene kunstgrasveld al vol in de zon, dus het hele team werd weer goed ingesmeerd.


In de eerste wedstrijd tegen Octopus ging het team voortvarend aan de slag. Waar Gouda traditioneel nog wel eens de eerste wedstrijd nodig heeft om wakker te worden stond er direct een hecht team dat mooi samen speelde. Octopus verdedigde sterk, alleen had moeite om de bal in bezit te houden wat Gouda op een 3-0 voorsprong bracht. In de tweede helft deed Octopus een aantal strategische wissels en kwam op gelijke stand. Maar de zeven turven van Gouda bleven hard werken en de wedstrijd werd met mooi teamspel van beide kanten gewonnen door Gouda met 4-3.

 

Direct erna moesten de inmiddels oververhitte turfjes aantreden tegen Leuven uit Belgie. Direct bij de kick-off bleek al dat de Leuvenaren andere regels gewend waren. Na de ‘tap’ werd niet afgespeeld maar direct naar de tryline gerend. Enigszins beteuterd stond Gouda al direct 1-0 achter. Na twee keer besloot de scheidsrechter toch maar de Nederlandse regels onder de aandacht te brengen maar tegen de grote en zeer fel spelende Belgische jongens waren de Goudse turven niet meer opgewassen, wat ondanks mooi spel een 2-6 verlies opleverde.

 

De derde en laatste poulewedstrijd was tegen het fysiek sterke Amstelveen. Na een blik geworpen te hebben op de grote tegenstanders hadden we niet al te hoge verwachtingen, maar de spelertjes lieten zich niet kennen en gaven goed partij. De wedstrijd werd met 3-2 verloren maar maar met een beetje geluk had dat net zo goed anders uit kunnen pakken.

 

Daarmee waren de poulewedstrijden al voorbij en aangezien Gouda zich niet had geplaatst voor halve finales hoefden ze niet meer te spelen. Het kwik stond inmiddels op 28 graden en dus was niemand daar echt verdrietig om. Een ijsje in het gloednieuwe clubhuis van de Dukes ging er wel in en vervolgens wandelden we rustig naar het naastgelegen park waar voor de gelegenheid speelvelden waren uitgezet, om daar de mini’s van Gouda nog even aan te moedigen.


Ondanks de verloren wedstrijden was coach Nick trots op het mooie rugby dat de turven ook deze dag weer lieten zien. De turven nemen nu afscheid van Nick en de nieuwe teammanagers zullen het overnemen. Dat Martin nog even moet wennen aan die nieuwe verantwoordelijkheid bleek uit het feit dat hij prompt de teamtas vergat mee te nemen.

Hopelijk heeft iemand van de mini’s zich over de tas ontfermd…

 

 


Turven 1314 | 26-05-2014

Eemland toernooi (turven) RFC Gouda

Op zaterdag 24 mei vertrokken we met 11 turven naar Amersfoort voor de derde editie van het Eemland TBM toernooi. De meeste turven hadden op vrijdag ervoor de avondvierdaagse afgerond en sommigen stonden om 10 uur ‘s avonds nog in de rij bij de ijssalon. Na een week lang veel te laat naar bed waren de verwachtingen over de scherpte en gretigheid van de spelertjes waren dus niet al te hoog gespannen.
 

Er was ook nog wat regen aangekondigd dus bij aankomst de tassen onder een grote boom gezet.


Na de warming up schalde de aankondiging van de eerste wedstrijd over het veld en de turfjes van Gouda maakten zich op voor de eerste wedstrijd tegen REL (Etten-Leur). Altijd een tegenstander om rekening mee te houden, vorige week in het zand van Kijkduin moest het gelijkspel nog zwaar bevochten worden tegen  REL. De Goudse turven bleken echter in een geweldige vorm en terwijl het zonnetje af en toe doorkwam wonnen ze de eerste wedstrijd met 7-2.


De tweede wedstrijd was tegen Eemland 2. Eemland had duidelijk de ervaren spelers in het eerste team verzameld, want hoewel er bij Eemland 2 een paar grote jongens rondliepen ontbrak duidelijk de ervaring. Gouda won met 10-1, waaronder de tweede try van de jonge Casper die de week ervoor zijn eerste try scoorde.  Met lichte verbazing vroegen de coach en begeleidende ouders zich af of het zware programma van de voorgaande week misschien juist een positief effect had op het spel van de turven.

Tussendoor viel een aantal turven ook nog in bij de benjamins, die op hun beurt de mini’s versterkten die maar met 9 man in Amersfoort waren.


De derde wedstrijd in de poule was tegen de Dukes uit ‘s-Hertogenbosch. Die waren ook goed in vorm en de teams waren aan elkaar gewaagd. Gouda speelde echter met een gretigheid en samenspel zoals we dat nog niet eerder gezien hadden. Veel goede tackles, snel de bal uit de maul naar achteren en goed de ruimte gezocht op weg naar de tryline. Met 7-5 werd ook deze wedstrijd gewonnen.

 

Na deze wedstrijd was er een pauze ingelast voor de lunch, en het team verzamelde zich op het kleed onder de boom. Er is geen druppel regen gevallen maar de boom bood nu welkome schaduw tegen de zon die nu regelmatig goed doorkwam. Enigszins verbluft door de resultaten werd er door coach Nick en de ouders gesproken over bekerkansen. De kinderen hadden (terecht) meer oog voor de iPad en pakjes appelsap.

 
De laatste wedstrijd in de poule was tegen Bulldogs Rood, het ‘tweede’ team uit Almere. Na een lange pauze is het altijd even afwachten of de Goudse spelertjes nog wakker worden, maar de Bulldogs waren niet opgewassen tegen het teamspel van Gouda. Er werd goed in support gelopen, veel afgespeeld en geweldig getackled. Ook deze wedstrijd werd ruimschoots gewonnen en zo eindigden de Goudse turven bovenaan in hun poule.


Die uitslag bracht ze naar de halve finale, tegen Bulldogs Blauw dit keer. Dit werd een moeilijke wedstrijd. De bulldogs hadden een fysiek overwicht, met een aantal jongens die een kop groter waren dan de grootste spelers van Gouda. Daarbij liet Gouda de bal in de eerste helft erg veel vallen, doordat nu op een veel stoffiger veld gespeeld werd waardoor de bal stoffig en glad werd. Het werd een harde wedstrijd en een aantal Goudse spelers kwam naar de kant met pijn. In de tweede helft herpakte Gouda zich goed en kwamen ze nog op gelijke stand maar uiteindelijk verloren ze met 8-5.
 

Direct aansluitend volgde de wedstrijd tegen URC (Utrecht) om de derde en vierde plaats. Ondanks dat het verlies in de halve finale nog vers in het geheugen lag begon het team weer vol goede moed en enthousiasme aan deze laatste wedstrijd. Misschien lag het aan het groenere veld en de iets minder gladde bal, maar het samenspel van eerder op de dag was weer helemaal terug, en met een winst van 7-4 werd de derde plaats in het  toernooi veilig gesteld.


Los van de onverwacht mooie uitslag na de avondvierdaagse hebben de kinderen en ouders een prachtige rugbydag beleefd. Het weer was boven verwachtig goed. De organisatie van het tournooi verliep vlekkeloos en de scheidsrechters waren goed en consequent in hun fluiten. Na de prijsuitreiking reden we terug naar Gouda om bij het clubhuis de seizoensafsluiting te vieren. De wedstrijd tussen ouders en TBM werd ondanks dat een aantal vaders al sinds oktober 2013 in een zwaar trainingsprogramma zat toch weer gewonnen door de kinderen.

Vervolgens bleek dat de turven nog voldoende energie hadden om tot in de late uurtjes het springkussen te testen op veerkracht terwijl de ouders en senioren hun mappen met rugby-spaar-plaatjes compleet maakten…

 Turven toernooi Eemland 2014

  

Barend


Pagina 1 van 7  > >>

Menu